Utrujeni od sejma

Sejem Altermed je bil zelo uspešen: bilo je ogromno ljudi iz celotne Slovenije, celo iz Hrvaške so prišli. Kar se prepoznavnosti tiče, je bila to odlična priložnost. Ljudje nas zdaj že kar poznajo, torej naš trud glede povečevanja prepoznavnosti le obrodi sadove. Tudi z vidika prodaje sem zadovoljna. Pokrili smo vse stroške, kar je bistveno, saj je bil glavni namen predstavitve na sejmu promocija in povečanje prepoznavnosti. Uspešno smo predstavili našo novo Bio konopljino sol, ki je bila kupcem zelo zanimiva. Zadnji dan sejma smo na demonstracijski kuhinji pekli piščanca, začinjenega z Bio konopljino soljo. Na koncu so ga udeleženci delavnice poskusili in so zelo pohvalili okus. Kasneje pa so se tudi oglasili na naši stojnici in kupili izdelke.

Zdaj pa naprej

Najti moram način, kako bom v prihodnje financirala trženje in proizvodnjo, dokler prodaja ne bo tolikšna, da bomo pokrivali stroške. Mediji so polni informacij o raznih razpisih in subvencijah, v resnici pa je v poplavi teh informacij zelo težko najti ustrezen razpis, na katerega bi se lahko prijavili za sredstva. Predvsem nas zanimajo subvencije za zagon podjetij, za razvoj in za trženje izdelkov. Mogoče tudi podpora za vstop na tuje trge, kar bi nam olajšalo vstop na avstrijski trg. Če nam bo to uspelo, bomo potrebovali večje proizvodne zmogljivosti, kar pomeni nabavo novih strojev in podobno. Tudi za ta namen nam bo subvencija prišla še kako prav, bo pa to seveda kasneje.

Dosedanji poskusi niso bili uspešni

Dvakrat doslej smo se že prijavili na razpise, obakrat v Sloveniji in obakrat neuspešno. Prvi je bil Javni razpis za sofinanciranje akcij informiranja in promocije kmetijskih proizvodov, kjer smo po prijavi ugotovili, da ne ustrezamo merilom za dodelitev sredstev, ker so bila namenjena zadrugam in podobnim organizacijam, ki združujejo večje število akterjev na trgu. Drugi pa je bil Razpis za sofinanciranje projektov promocije kmetijskih in živilskih proizvodov v Sloveniji in ga je razpisalo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Tu smo ustrezali in pripravili tudi primeren projekt, vendar sredstev nismo dobili, češ da je bil projekt premalo inovativen. Govori se, da so v Sloveniji tovrstna sredstva že vnaprej razdeljena, tako da ne vem ali se je sploh smiselno truditi še naprej. Ena taka prijava na razpis namreč vzame ogromno časa.

Je možno dobiti kakšno pomoč?

Zato me zelo zanima, če je možno dobiti kakšno pomoč za iskanje ustreznih razpisov, za pripravo projektov in vse potrebne dokumentacije in podobno. To bi nam zelo olajšalo delo, subvencije pa bi nam prišle še kako prav.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor