Sestanek z gospo Erhart

Ta teden sem bila na sestanku z gospo Vesno Erhart v Data d.o.o.. Sestanek so zame organizirale Moje finance, gospa Erhart namreč pri Dati vodi seminar o evropskih sredstvih. Prijavila sem se sicer tudi na ta seminar, vendar je šele čez nekaj tednov. Na seminarju bo govora o tem, kako poiskati aktualne razpise, pregledali bomo, kateri razpisi so trenutno aktualni, kako se lotiti prijave na javni razpis in katerim napakam se lahko izognemo, ko pripravljamo dokumentacijo. Te teme bodo obravnavane na splošno, zato je bil sestanek z gospo Erhart zelo dobrodošel, saj sva govorili predvsem o temah in razpisih, ki so za pomembni za nas.

Trenutno razpisov sicer ni

Izvedela sem, da so trenutno razpisi večinoma šele v pripravi. Novo obdobje 2014 – 2020 se je sicer začelo že lani, vendar traja, preden se vse politike uskladijo. Naši med sabo, naši z Evropo, Evropa sama s sabo … in verjetno še kdo s kom. Kakorkoli že, za nas je zanimivih kar nekaj ukrepov evropske politike, na podlagi katerih bodo objavljeni razpisi:

  • M03 – sheme kakovosti za kmetijske proizvode in živila
  • M06 – razvoj kmetij in podjetij
  • M11 – ekološko kmetovanje
  • M16 – sodelovanje med akademsko in poslovno sfero

Verjetno bo predvsem aktualen razpis na podlagi M06 za razvoj kmetij in podjetij. Iskali bomo namreč sredstva za širitev prodaje na domačem trgu in za vstop na tuje trge, v začetku predvsem v Avstrijo. V kasnejši fazi pa bomo potrebovali tudi sredstva za širitev proizvodnje, torej nakup osnovnih sredstev in podobnega, če se bodo zadeve odvijale tako, kot načrtujemo.

Treba pa je paziti tudi na pasti

Seveda pa nikjer ni povsem gladko in jasno, še toliko manj pri razpisih. Treba se bo temeljito poglobiti v dokumentacijo ter preveriti zahteve in pravila, saj naj bi bila višina teh subvencij omejena in če jo presežeš, lahko izgubiš vse. Uf, to bi bila katastrofa! No, tako daleč še nismo, najprej je treba sredstva šele dobiti. Verjetno naše potrebe niti ne bodo tako visoke, da bi presegli to mejo. Bo pa potrebno pripraviti kupe dokumentacije, običajno se nabere tega papirja za 5 do 10 cm… Kar nekaj mesecev dela, bi rekla, ob vsem ostalem rednem poslu. Ni hec!

Delavnica

Na srečo sem izvedela tudi, da bodo na Dati organizirali delavnico za manjše interesente, kakršni smo mi, na kateri bomo skupaj pripravljali prijavo na razpis s poslovnim načrtom. Usmerjali pa nas bodo tudi glede tega, kako naj bo prijava pripravljena, katere stvari je treba izpostaviti, da zadeneš cilje razpisa, h katerim pripomoreš s svojim poslovnim načrtom. Zdaj sem že bolj optimistična, da nam bo uspelo pridobiti vsaj nekaj teh sredstev, da bomo lažje izvedli naše smele načrte.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor