Sladki pirin narastek

Sladki pirin narastek

Sladki pirin narastek je malo drugačna oblika zdroba, ki ga imajo otroci običajno zelo radi. Če ga nimajo, ga skuhajte po našem receptu in mogoče bodo navdušeni 🙂

Pri nas imamo pirin zdrob raje kot pšeničnega, ker nam je okus bolj všeč. Če ga skuhate kot običajen zdrob in mu namesto sladkorja dodate javorjev sirup, je sploh odličen. Najboljši je domač, če ga dobite na kakšni tržnici.

Iz 1 l mleka, 2 žlic rjavega sladkorja in pol kocke masla skuhamo bolj gost pirin zdrob. Zdrob vsujte v mleko, še preden zavre – tako se ne naredijo grudice. Kuhajte ga 2-3 minute in pustite, da se ohladi (vmes večkrat premešajte). Penasto stepemo 4 rumenjake z 1 žlico rjavega sladkorja in nato še 4 beljake. V ohlajen zdrob vmešamo najprej rumenjake, nato pa še beljake, da je narastek bolj rahel. Poravnamo v pomaščen pekač in pečemo pri 180°C 30-45 minut, da zgoraj dobi lepo zlato barvo.

Bolj sočna varianta: v pekač vlijemo polovico mase, nato nanjo naribamo 2 jabolki, ju posujemo s cimetom in prelijemo še z drugo polovico mase.

Ponudite ga skupaj s kakšno hranljivo juho, denimo korenčkovo, in odlično kosilo je na mizi!

0 kometarji

Oddajte komentar

Se želite pridružiti in komentirati objave?
Vpišite se!

Dodaj odgovor