Pustni krofi

Pustni krofiTole je preverjen recept moje stare mame in mame. Mama s tem testom dela tudi potico, buhteljne in vse tovrstne kvašene zadeve. Že mora biti pravi, ker gre večino sestavin v količini po 7 – pravljično 🙂 

Torej: 1 kocko kvasa zdrobimo v 3,5 dl mlačnega mleka z 1 žličko sladkorja in moke. Pokrijemo in pustimo cca 15 min, da kvas začne delovati. Medtem penasto stepemo 70 g masla, 70 g sladkorja in 2 vanilijeva sladkorja, nato pa med stepanjem dodamo 7 rumenjakov in do konca penasto stepemo.

V skledo za mesenje nasujemo 700 g bele moke in ščepec soli ter naredimo jamico na sredini. V jamico vlijemo mleko s kvasom, stepene rumenjake in 3 velike žlice ruma (stara mama je rekla, da se zaradi ruma olje ne vpije tako zelo v krofe). Zamesimo gladko testo (na roke ali s pripomočki) in ga pustimo vzhajati pokritega v posodi na toplem. Lahko tudi v malo odprti pečici pri 40°C. Ko naraste na dvojni volumen, potlačimo in še enkrat vzhajamo.

Testo zvrnemo na pomokano površino in ga premesimo. Razvaljamo ga za dober prst debelo in s kozarcem ali modelom izrežemo krofe. Ostanke pa kar z rokami zvaljamo v krogle in sploščimo. Izrezane pokrijemo s toplim prtom in še 5-10 min pustimo vzhajati.

Medtem v široki ponvi segrejemo 1 – 1,5 l olja, cca 3 cm visoko ga naj bo. Olje ne sme biti prevroče, krofi morajo čisto rahlo cvrčati, sicer se prehitro zapečejo in so luknjasti. Je pa res, da lahko v take stisnemo več marmelade. 😉 Pečemo jih 3 min v pokriti ponvi, obrnemo in pečemo še 3 min v odkriti. Poberemo jih s penovko in odložimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje. Ko se malo ohladijo, nabrizgamo vanje marmelado in posujemo s sladkorjem. Takoj pojemo 🙂 

Celo stanovanje bo dišalo, krofi pa so neprimerljivo boljši od tistih iz trgovine. Pravo pustno vzdušje naredijo. Poskusi, ne bo ti žal!

0 kometarji

Oddajte komentar

Se želite pridružiti in komentirati objave?
Vpišite se!

Dodaj odgovor