Končno na svojem

Konec avgusta sem dobila ključe od naših novih prostorov, kjer bomo sami na svojem predelovali zelenjavo in zelišča. Kar dolgo sem iskala primeren prostor, ker ne rabim veliko – kakšnih 50 m2. Na srečo sem našla ravno pravšnji prostor, ki pa ga je bilo treba še urediti. Razpeljati vodo in odtoke, elektriko, osvetlitev, pripraviti stene… Z lastnikom sem se dogovorila za ureditev prostora v zameno za predplačilo nekaj najemnin, kar mi je zelo pomagalo. Če bi morala še iskati mojstre za vse to, bi mi verjetno zmanjkalo časa. Podpisali smo pogodbo in v treh tednih so mojstri vse uredili. Še dobro, glede na to da je bil čas dopustov.

Zdaj pa gre zares

Imela sem en teden časa, da prostor opremim tako, da se bo proizvodnja lahko začela. Takole na začetku žal ni denarja za novo opremo, zato sem se takoj lotila brskanja po internetu. Potrebovala sem veliko dvojno korito za pranje in čiščenje zelenjave, nekaj pultov, umivalnik za roke, ki mora biti ločen na začetku proizvodne poti, velik pomivalni stroj in cel kup manjših drobnarij. Sposodila sem si prikolico za avto in se odpravila do prodajalcev rabljene opreme. Dva dni sem samo vozila na kup. Tri metre dolg pult sem šla iskat v Blagovico. Gospod se mi je kar nasmejal: »Ženske, ki vozi prikolico, pa ne vidiš pogosto.« In tudi res ni bilo enostavno. Pult je bil predolg in prikolice nisem mogla čisto dobro zapreti. Celo pot do doma sem trepetala, da mi bo pult kje na cesti padel s prikolice.

Čiščenje, drgnjenje…

Vse pulte smo s pomočjo moža in brata doma na dvorišču temeljito zdrgnili in oprali. Ves popoldan smo garali in jih zvečer le odpeljali v proizvodni prostor, kjer smo vse pripravili za začetek dela. Potem sem pripeljala še kozarce, škatle, surovine, pečico za steriliziranje… Naenkrat prostor sploh ni bil videti več tako velik. Zvečer sem se mrtvo utrujena spravila v posteljo, spanca pa od nikoder. »To še moram urediti, pa tisto nabaviti, pa ono pripraviti…. Kaj, če mi zmanjka denarja…« se mi je kar naprej motalo po glavi.

Še mišice bomo okrepili

Vendarle sem uspela do petka vse pripraviti, le za mešalec je zmanjkalo denarja. Morala bom počakati, da pride kakšen priliv od prodaje, oziroma kar nekaj prilivov. Do takrat bomo pa deležni več rekreacije z ročnim mešanjem nekaj deset kilogramov mase za Biogetto J. V petek smo še priklopili vodo in pečico za steriliziranje kozarcev, potem pa sem družino poslala k babici, da sem čez vikend lahko še vse očistila in pripravila za ponedeljkovo prvo pošiljko zelenjave. Najbolj me trenutno bega, kako najhitreje očistiti zelenjavo. Obstajajo za to kakšni stroji? Naročila sem je namreč kar 200 kg – saj sem najbrž zmešana, če mislim, da nam jo bo uspelo toliko predelat. Pa še papirni del je bilo treba pripraviti – delovne naloge za vsak izdelek, naročiti nove kozarce, stehtati zelišča in jih donaročiti, kolikor je potrebno, preveriti zalogo soli…

Ostalo mi je še toliko časa, da sem lahko poskusno naredila nekaj kozarčkov bio zeliščnih soli. Super, vse deluje. Seveda spet nisem mogla spati. Prvič v svoji proizvodnji… Držim pesti, da bo v ponedeljek vse šlo kot po maslu!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor