Financiranje obratnih sredstev

Po štirih tednih intenzivnega polnjenja in pakiranja se je nabrala kar lepa zaloga Biogette. Zaradi dolgega roka uporabe si lahko privoščimo, da jo naredimo na zalogo – le tako namreč lahko v čim večji meri uporabimo na slovenskih eko kmetijah pridelano zelenjavo. Letos pa je bilo še posebej potrebno izkoristiti jesenski pridelek, kolikor smo ga uspeli dobiti. Zaradi dežja so imeli kmetje namreč izredno slab pridelek. Naš Franc iz Vinice denimo ni uspel ohraniti niti malo pora in pastinaka, vse je zgnilo in splesnelo.

Za proizvodnjo pa je treba nabaviti zelenjavo, sol, kozarce, etikete, kartonske škatle, stroje za predelavo in ostalo opremo, ki jo potrebujemo. Slej ko prej se znajdeš v situaciji, ko začne zmanjkovati sredstev za financiranje proizvodnje. Dokler se namreč ne uvrstimo na več prodajnih polic in povečamo prodane količine, so prilivi premajhni in ne zadostujejo za pokritje vseh stroškov obratnih sredstev.

Ko zmanjka prihrankov

Nekaj časa sem še uspela s preteklimi prihranki pokrivati primanjkljaj, vendar v nedogled to ne bo šlo. Tudi družina in prijatelji lahko pomagajo le do neke mere. S povečanjem obsega proizvodnje bom morala najti rešitev, kako financirati obratna sredstva. Plačilni roki v trgovini so namreč bistveno daljši kot na drugi strani plačilni roki do dobaviteljev. Za malega podjetnika je očitno največji izziv, kako premostiti to vrzel.

Povečanje prodaje bo torej pomenilo še več angažiranih obratnih sredstev, za kar se bom morala slej ko prej zadolžiti. Ponudba mikrokreditov s strani Sberbank je lahko dobrodošla rešitev, čeprav ni ravno poceni. Problemov je več:

  • Banka zahteva medletne izkaze, ki jih lahko predložimo le za prvo polovico leta 2014. Bi to zadoščalo?
  • Za zavarovanje kredita zahteva hipoteko na nepremičnino in osebno poroštvo lastnikov. Podjetje nepremičnin nima, naj zastavim družinsko hišo?
  • Stroški kredita so precejšnji. Efektivna obrestna mera je precej višja od ponujenih 6%, približno 7,6% upoštevaje vse stroške.

Kaj pa alternativne rešitve?

Za malega podjetnika na začetku najbrž ni kaj dosti drugih možnosti, kako naj pridobi finančna sredstva. Če je že za majhen znesek treba predložiti taka zavarovanja, kako mora biti šele za večje investicije v proizvodno opremo. Vendarle, ali obstajajo še kakšne druge rešitve oziroma načini financiranja?

Očitno bo financiranje obratnega kapitala večji problem, kot sem si mislila. In bog ne daj, da postanem preveč uspešna, saj bo problem potem le še večji :-).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor