Topel regrat v solati

Topel regrat s slanino in krompirjem v solati je včasih pripravljala moja stara mama. Zame spomladi ni boljše večerje.

3 manjše krompirje skuhamo cele in ohladimo. Regrat temeljito očistimo in operemo, lahko ga tudi malo narežemo. Žlico ocvirkov in za pest na koščke narezane slanine hrustljavo prepražimo. Dodamo pol žlice moke, premešamo in zalijemo z 1,5 dl vroče vode. Kuhamo nekaj minut, da se zgosti. Začinimo z bio provansalsko soljo, popramo, ugasnemo ogenj in dodamo kis po okusu.

Še topel kuhan krompir olupimo in narežemo na rezine na regrat. Nato prelijemo s kuhanim prelivom in premešamo. Če je treba, dodamo še sol in kis. Ponudimo v veliki skledi, iz katere vsi zajemamo z žlico in se borimo za najboljše grižljaje. 🙂

Najbrž regrata ni treba posebej predstavljati. Malokdo pa ve, da je okusni regrat tudi prava mala zakladnica zdravja. Zaradi grenčičnih snovi pospešuje izločanje prebavnih sokov, spodbuja apetit in prebavo. Izboljšuje celotno presnovo in ima velik vpliv na čiščenje krvi. Pospešuje tudi spiranje sečnih izvodil pri vnetjih, saj pospešuje izločanje seča. Listi vsebujejo predvsem veliko vitamina C in A (tudi cvetovi), ki poživljata metabolizem ter prebujata hormone. Uživanje regrata vpliva na pravilno peristaltiko (gibanje črevesja), preprečuje razvoj škodljivih bakterij in čezmerno nabiranje vode v tkivu. Okusen način za čiščenje organizma!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply