Načrti za prihodnost

Leto 2014 je za nami in z doseženim sem zelo zadovoljna. Seveda je vedno prostor za izboljšave in med degustacijami izvem veliko koristnih informacij. Denimo, da se zdi nekaterim kupcem naša Biogetta preveč slana. Sol v njej sicer služi kot konzervans, da se zelenjava ne pokvari, zato Biogetta mora biti slana. Vendar bomo testirali tudi mešanico z manj soli. Če se bo dobro obdržala, bomo čez kakšno leto na trg plasirali Biogetto z manj soli.

Naša filozofija

Pri proizvodnji izdelkov je naša filozofija: čim več lokalnih sestavin in čim manj dodatkov. Lokalne sestavine zato, da se izognemo dolgim transportnim potem in skladiščenju, med katerimi se izgubi veliko koristnih snovi v živilih. Zato je hrana, ki jo danes jemo, zelo siromašna. Čeprav pojemo veliko, naše telo ne dobi vseh mineralov, vitaminov in drugih sestavin, ki jih potrebuje. V naših izdelkih pa se vse te sestavine ohranijo. Resnici na ljubo je treba priznati, da si od časa do časa pomagamo tudi z ekološkimi surovinami iz uvoza, pri katerih pa skrbimo, da so čim prej porabljene in se ne skladiščijo dolgo. Žal pri naših kmetih ne dobimo vedno vsega ob pravem času in drugače ne gre. Vendar pa stremimo k temu, da bi bilo tega čim manj, zato se povezujemo z vedno več ekološkimi kmetijami.

Čim manj dodatkov pa zato, ker so nekateri škodljivi, drugi niso koristni, v vsakem primeru pa jim ne zaupamo. Seveda razumem, zakaj jih živilom dodajajo – da se ne pokvarijo, da dosežejo določene lastnosti živila, da je barva lepša itd. Nekaj časa smo res »padali« na lep izgled, danes pa smo vse bolj ozaveščeni in nismo več pripravljeni jesti kar vse povprek. Mi se pri proizvodnji zgledujemo po postopkih naših babic, ki so živila z vrta konzervirale s soljo, s kisom, z oljem in še s čim, zagotovo pa niso uporabljale nobenih E-jev. Zato lahko rečemo, da so naši izdelki povsem brez kakršnih koli dodatkov.

Zakaj to počnemo

Zakaj sem se pravzaprav lotila takšne proizvodnje? Na živce mi je šlo in mi še vedno gre, da ne znam več brati deklaracij na živilih, ker so napisane v strokovni latovščini. Tako sploh nimam pojma, kaj jem. Da tudi tisto, kar pojem, mojemu telesu ne prinese dovolj. Da ne vem več, kaj je treba jest – enkrat je smrtno škodljiv paradižnik, drugič maslo, čez nekaj let margarina, pa meso, pa ogljikovi hidrati… Občutek imam, da smo poskusni zajčki. Ko je dovolj ljudi bolnih, »strokovnjaki« izjavijo, da je neka reč škodljiva. No, vsega tega jaz seveda ne morem spremeniti, lahko pa naredim vsaj nekaj. In to je, da olajšam ljudem pripravo okusnih in zdravih jedi doma. Naši izdelki so pripravljeni zato, da dodajo izvrsten okus jedem, še posebej kadar je treba na hitro nekaj pripraviti. Namesto vsakodnevnega sendviča nekaj dišečega, toplega, okusnega iz lonca. Da bomo manj posegali po industrijsko pripravljeni hrani, ker je doma pripravljena bistveno boljša. Sploh ni primerjave!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply