Še vedno Avstrija

Zdaj so bile moje misli še vedno usmerjene predvsem proti Avstriji. Preverjala sem obsežne spletne strani in baze podjetij, ki so mi jih svetovali na Gospodarski zbornici. Če je slovenski trg zasičen, je avstrijski še trikrat bolj. Toliko podjetij, spletne strani pa večinoma le v nemščini… Zelo težko je razbrati, za kakšno vrsto podjetja gre. Večinoma imajo spletne trgovine, ali se ukvarjajo tudi z distribucijo, pa ni razvidno. Če nič drugega, sem ugotovila vsaj to, da je konkurenca v Avstriji še trikrat večja kot pri nas.

Stari prijatelji

Seveda pa ni greh preveriti zadevo tudi pri ljudeh, ki jih poznaš. Pred časom sem bila več let pomočnica direktorja za marketing na Ljubljanski borzi, ki je v lastništvu Dunajske borze. Tiste čase sem bila večkrat na Dunaju, vendar me takrat trgovine z bio prehrano še niso zanimale… Še vedno pa imam kontakte sodelavcev in hkrati tudi prijateljev, ki bi jih lahko vprašala za mnenje in za nasvet. Rečeno, storjeno. Bili so veseli, da sem se jim po dolgem času spet oglasila. Če bom šla kdaj na Dunaj, se moram oglasiti tudi pri njih.

Kar nekaj možnosti

Dobila sem kar nekaj nasvetov in predlogov, na koga naj se obrnem. Prva je bila večja spletna trgovina, namenjena veganom, ki delno pokriva celo tudi nemški trg. Zelo obetavno. Sicer sem našla na njihovi strani izdelek, podoben Biogetti, vendar njegove sestavine niso bile povsem natančno navedene, bil pa je tudi precej dražji. Njih moram zagotovo kontaktirati. Drug zelo zanimiv predlog pa je bila spletna in fizična trgovina na Dunaju, ki že nudi izdelke iz Istre. Ponujajo italijanske izdelke, kot so sir, oljčno olje, testenine, omake in podobno. Med hrvaškimi izdelki imajo bakalar in tartufe, med slovenskimi pa imajo nekaj vinarjev, solni cvet iz Piranskih solin in celo piranske brancine Fonda. Glede na to, da že poznajo slovenske izdelke, bo mogoče lažje predstaviti še našo ponudbo. Poleg tega je lastnica te trgovine tudi soseda enega mojih znancev na Dunajski borzi, kar je upam tudi dobrodošlo.

Najprej predstavitev

Prva naloga za naslednji teden je torej vsem poslati predstavitev in preveriti interes. Lahko jim pošljem tudi vzorce izdelkov, če bodo izkazali pripravljenost na sodelovanje. Potem pa bo treba prevesti in natisniti nalepke v nemščini, prevesti spletno stran, mogoče celo zakupiti .at domeno, narediti letake… Dela ne bo zmanjkalo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor