Bakalca

Bakalca

Bakalca je stara jed, ki izvira idrijskega konca. Kuhali so jo iz koštrunovega mesa, vendar je zelo dobra tudi z govejim mesom. V mrzlih dneh odlično pogreje!

Na 80 g masti ali olja temeljito prepražimo 300 g čebule, nato dodamo na koščke narezano meso, približno 600 g jagnjetine, govedine ali žrebička. Ko se nekoliko spraži, ga zalijemo in dodamo žličko Biogette ter lovorov list. Dušimo 20 minut, nato dodamo 250 g drobno naribanega korenja, timijan in šetraj. Po potrebi zalivamo in dušimo toliko časa, da se meso zmehča in omaka zgosti. Na koncu prilijemo malo belega vina in jed povežemo s podmetom ali masleno kroglico. Kuhamo še 5 minut. Serviramo potreseno s peteršiljem ali drobnjakom.

Zraven seveda postrežemo idrijske žlikrofe, dobri pa bodo tudi kus-kusovi žličniki.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor